Vína na vánoční stůl

Vína na vánoční stůl

08.12.2015 18:56

Vánoce jsou co by kamenem dohodil a vy už možná plánujete slavnostní večeři. A k dobrému jídlu již od pradávna neodmyslitelně patří i dobré víno. Takové, které podávaný pokrm vhodně doplní a zvýrazní jeho chuť. Že nevíte, jaké víno to je? Nezoufejte, připravili jsme pro vás společně s eshopem Winehouse.cz následující doporučení, v němž vám poradíme, jaká vína vybrat na váš vánoční stůl, abyste kouzelnou atmosféru těchto svátků ještě umocnili.

Liturgický kalendář dříve předepisoval na Štědrý den přísný půst, takže se přes den buďto vůbec nejedlo, nebo se podával jen velmi sporý oběd postního charakteru. Dětem se říkalo, že když vydrží celý den nejíst, uvidí večer prasátko, a přestože dnešní kalendář tento půst již neukládá, v řadě rodin se stále dodržuje na zvykové či dobrovolné bázi, proto mnoho rodin ještě dnes servíruje Vánočního Kubu. A co se hodí k pokrmu, jehož základem jsou kroupy, česnek a houby? Rozhodně červené víno výraznější chuti a s vyšším obsahem alkoholu. Skvělou volbou může být například víno intenzivní rubínové barvy, pro nějž je typická pinotová vůně s množstvím černého ovoce - tedy  Rulandské modré z Vinařství Krist.
Těm z vás, kteří se s představou půstu příliš neztotožňují, doporuču- jeme si zkrátit toto netrpělivé čekání skleničkou vína, kterou si můžete vychutnat pozvolna během celodenních příprav štědrovečerní tabule. Pro tento čas doporučujeme polosuché svěží Veltlínské zelené z Vinařství Volařík, které oplývá divokým nádechem tropického ovoce a angreštu doplněným o pepřovou kořenitost. Věřte nám, že zlaté prasátko bude mít po konzumaci tohoto vína mnohem sytější odstín.
Tak! A jaká vína servírovat, pokud na vaší štědrovečerní tabuli nechybí tradiční rybí polévka, kapr v trojobalu a samozřejmě různé druhy cukroví? Pojďmě se na to podívat blížeji. Slavnostní atmosféru neumocní nic víc než slavnostní přípitek. Za ten byste měli zvolit lehké bílé nebo šumivé víno. Obě tyto varianty můžete totiž upíjet i k rybí polévce. Ideálním kandidátem je tedy Sekt Cuvée z Vinařství Volařík, jenž je vyváženým poměrem odrůd Chardonnay, Rulandské bílé a Sauvignon. Vůní je velice svěží, ovocitě šťavnatý, s příjemným podtónem bílého chleba.
K hlavnímu chodu - smaženému kapru s bramborovým salátem, byste měli vyzkoušet takzvaná plnější bílá vína. Nejenom, že chuť kapra skvěle doladí, ale tento pokrm i odlehčí, neboť je docela náročný na trávení. Vyzkoušet můžete například vína Ryzlink vlašský či Ryzlink rýnský, která jsou pro tyto účely jako stvořená.
Některé rodiny však od kapra už dávno upustily a dávají přednost lehčím mořským rybám. Často se sází na oblíbeného lososa, zajímavou variantu ovšem nabízí také tuňák. Úprava těchto ryb je různorodá, v zásadě platí jen to, že je asi nikdo nechce obalovat stejně jako kapra. Mnohdy postačí jen opražení na másle, přidání bylinek a plátku citronu. Chuť ryby pak může mnohem lépe vyniknout a v kombinaci s jiskřivě svěžím vínem, které voní po divokých bylinách, grapefruitu a střelném prachu - Sauvignonem blanc, bude celková chuť přímo dokonalá. Ke zmiňovaným mořským rybám ale určitě vždy volte vína bílá, vyloučíte tak nahořklou chuť pokrmu, která by po kombinaci červeného vína s mořskou solí mohla docela snadno nastat. Bílá vína však stejně jako jehličí a vánoční cukroví provoní váš domov a dokreslí kouzelnou atmosféru vánoční večeře.
A pokud vám po tom všem ještě v břiše zbylo trochu místa na pár kousků cukroví. Můžete k němu sobě či svým hostům nalít další lahodný mok. Například k vanilkovým rohlíčkům bude ladit sladší sekt. K ostat- nímu cukroví doporučujeme podávat správně vychlazená sladká dezert- ní vína, tokajská vína nebo portské. Výbornou volbou jsou také ledová vína, jež mají plnou, harmonickou a sladkou chuť, a skvěle se hodí k dezertům a ovocným pokrmům. A přesně takový je i oceňovaný Tramín červený, u kterého vám zaručujeme, že oblaží vaše chuťové buňky podléhající sladkému pokušení a celkově završí krásnou atmosféru Štědrého dne.
Ohodnoťte tento článek
Hodnoceno 6 x