Frankovka
Rozmarné víno pro každý den nebo do archivu. Až do poloviny 19. století byla Frankovka snad nejvíce pěstovanou odrůdou. Vždy byla spojována se spíše průměrně kvalitními víny. Oblíbená je dodnes. Obsahuje více kyselin a hodí k řadě obyčejných pokrmů na každý den.
Charakteristika
Barva - Tmavě nebo i světle rubínová s fialovými záblesky.
Vůně - V mladém víně cítíme travnaté aroma. Zráním získává vůni ostružin.
Chuť - Kořenitá, ovocná, tvrdší s čerstvou kyselinou
Vhodné k archivaci - Dobře.
Stolování - Záleží na zralosti, ale většinou se Frankovka hodí k většině běžných evropských jídel. Dobré ročníky doplňují pečené maso, guláše, zeleninu, bílé sýry nebo i některé pizzy.
Historie
Jedná se o velmi starou odrůdu, která pochází nejspíše z Rakouska. Přesný původ ale neznáme. Z testů DNA předpokládáme, že se jedná o křížence Gouais Blanc a druhé neznámé odrůdy.
Podíl na českých vinících – 7.2 %, průměrné stáří vinic – 13 let (údaje z roku 2007).
Víte, že…
České jméno Frankovka vychází ze synonyma předpokládané německé odrůdy Blaufränkisch či Kékfrankos. O Frankovce se říká, že je rozmarná, jako nestálá žena. Má všechny její dobré i špatné vlastnosti.
Nejprodávanější
Stránka 1 z 2 - 20 položek celkem
Stránka 1 z 2 - 20 položek celkem