Ledová, slámová a speciální vína
DOBA LEDOVÁ, SLÁMOVÁ A PLÍSŇOVÁ
Náročná na přípravu, výrobu i finančně. To jsou vinné speciality jako víno ledové, slámové, botrytické nebo výběr z cibéb. Chuťovky, které rozhodně nebudete pít celý večer.
Ledové víno má punc exkluzivity. Vzniklo, jako mnohé jiné laskominy, náhodou: někdo nestihl sklidit hrozny včas, přemrzly a výsledné víno bylo příjemným překvapením. Dnes musejí vinaři hrozny na keřích pečlivě hlídat před samozvanými sběrači a trpělivě čekat na první mrazíky. Jakmile mráz klesne pod -7°C, jde se na věc bez ohledu na denní hodinu. A věřte, obvykle jim není co závidět!
Ledovky vymazlili seveřani
Technologii výroby ledovek vypilovaly severské vinařské státy, u nás se s jejich výrobou začalo ve druhé polovině 90. let minulého století. Nyní patří mezi vína přívlastková s plnou, harmonickou a sladkou chutí. A ta vůně! To vše ho pasuje na výtečného společníka k dezertům a ovocným pokrmům.
Výrobě ledových vín svědčí pozdní odrůdy odolné proti hnilobě a opadávání hroznů: Ryzlink rýnský a vlašský, Chardonnay, Sauvignon a Veltlínské zelené.
Šelma sedlák na to přišel sám
Slámové víno patří mezi skutečné klenoty. Ačkoliv první zmínky o víně z přirozeně vysušených hroznů z Kypru jsou tři tisíce let staré, moravští vinaři si tuto delikatesu objevili po svém. Hrozny často skladovali na půdách až do poloviny zimy, čímž bobule ztratily na objemu vody a naopak získaly na chuti.
Dnes si hrozny s vyšší cukernatostí na slámovky cíleně poleží aspoň 3 měsíce na slámě, rákosových rohožích, nebo se jen volně zavěšují. Vinaři trpělivě odstraňují poškozené bobule, protože hniloba je jedním z největších nepřátel budoucí dobroty.
Pro tato vína je typická vysoká extraktivnost a medové aroma. Jsou skvělou tečkou k dezertům, ovocným salátům i sušenému ovoci.
Plíseň, která šmakuje
Botrytický sběr či výběr vznikl z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Za jeho vznik poděkujme mnichům z německého Johannisbergu. Koncem 18. století čekali na povolení ke sklizni tak dlouho, až většinu hroznů napadla botrytida. Naštěstí byli spořiví, plesnivé hrozny vytřídili a zpracovali extra. A nevěřili vlastní hubě, když „zkažené“ víno chutnalo náramně!
Botrytická vína si vinař nemůže naplánovat. Musí počkat na správné počasí a výskyt plísně šedé. Jestli bobule dosáhly cukernatosti minimálně 32°, jedná se o výběr z cibéb. Typický je pro ně vyšší zbytkový cukr a extrakt, který dotváří plnou chuť.
U nás můžete nejčastěji koupit botrytický Ryzlinky vlašský i rýnský, Chardonnay, Müller Thurgau, Rulandské šedé a Aurelia. Ze zahraničních boduje tokajské a francouzské sauternes.
Stránka 1 z 3 - 45 položek celkem
Stránka 1 z 3 - 45 položek celkem