Ledová, slámová a speciální vína

Slámová vína patří mezi klenoty mezi víny. První zmínky o výrobě vína přirozeným vysoušením hroznů nalezneme již před 3 tisíci lety na Kypru. Na Moravě však vinaři slámové víno objevili sami – hrozny se často skladovaly na půdách až do poloviny zimy, čímž hrozny ztratily část objemu vody a získaly tak výraznější a sladší chuť.


K výrobě slámového vína se používají hrozny s vyšší cukernatostí, které se na dobu minimálně 3 měsíců pokládají na slámu, rákosové rohože či jen volně zavěšují. V průběhu vinaři průběžně odstraňují poškozené bobule, hniloba je jedním z největších nepřátel tohoto způsobu výroby. Víno se obvykle školí 1 – 2 roky v dřevěných sudech a stáčí se do lahví menšího objemu, nejčastěji 0,25 l.

Slámová vína, exkluzivní svým způsobem výroby, jsou charakteristická vysokou extraktivností a medovým aroma. Hodí se zejména jako skvělá tečka za vynikající večeří k dezertům, ovocným salátům, výborné pojí svou chuť i se sušeným ovocem.

Ledová vína

Ledové víno je exkluzívní nejen způsobem výroby. První ledové víno bylo zřejmě, a možná i neúmyslně, vyrobeno roku 1794 v oblasti Franconia, kdy vinaře překvapily nenadálé mrazy. Technologie získávání moštu ze zmrzlých hroznů se pak šířila zejména přes severské vinařské státy, u nás se s výrobou ledového vína začalo v druhé polovině devadesátých let minulého století. Nyní patří mezi vína přívlastková.

Hrozny pro výrobu ledového vína musí být sklizeny při velmi nízkých teplotách, u nás zákon stanoví -6 °C. Před lisováním pak nesmí dojít k rozmrznutí, zmrzlé krystalky ledu tak zůstavájí v lisu a ven vytéká hustý a velmi sladký mošt, který prokvasí na hodnotu přibližně 8 – 9 % alkoholu. Výroba ledového vína je náročná i riziková, je totiž třeba čekat se sklizní do prvních mrazů, hrozny tak mohou být napadeny hnilobou, špačky, neznámé nejsou ani případy, kdy jsou dokonce odcizeny.

Ledové víno má plnou, harmonickou a sladkou chuť a je velmi aromatické. Hodí se zejména k dezertům a ovocným pokrmům.

Ryzlink vlašský, 2015, slámové víno, sladké, Vinařství Na Soutoku, 0,2l
Doporučujeme Akce
Detail
Jiskrně medově žlutá barva dává tušit, že se jedná o vysoce extraktivní a plné víno s olejovitou...
Ryzlink vlašský, 2010, ledové víno, sladké, Volařík, 0,375l
Ocenění
Detail
Cukernatost tohoto moku dosáhla 54 stupňů ČNM. Ve vůni lze objevit silné aroma gdoulí s kombinací...
Frankovka, 2012, slámové víno, sladké, Maňák, 0,2l
Ocenění
Detail
Vybrané hrozny zrály na roštech po dobu 4 měsíců. Během této doby bobulky sesychají a nabývají...
Rulandské modré, 2012, ledové víno, sladké, Maňák, 0,2l
Ocenění
Detail
Atraktivní ledové víno vyrobené ze zmrzlých hroznů až téměř sirupové konzistence navnadí vysokým...
Barva tohoto ledového vína rubínová s fialovými odlesky. Plná kořenitá vůně s tóny ovoce. V chuti jsou...
Rulandské šedé, 2011, ledové víno, sladké, Krist, 0,375l
Ocenění
Detail
Víno má medově růžovou barvu. Vůně je oříšková, přecházející do tónů sušených meruněk. Chuť je...
Barva je sytě mosazná se zlatými odlesky. Vůně je tak koncentrovaná, že doporučujeme před podáváním na...
Rulandské modré, 2007, ledové víno, sladké, Krist, 0,375l
Ocenění
Detail
Toto exkluzivní víno začalo vznikat v krutých zimních mrazech již na vinici. Svědčí o tom jeho vysoká...
Tramín červený, 2008, výběr z cibéb, sladké, Volařík, 0,375l
Ocenění
Detail
V silné koncentraci aromaticky převládá odrůdovost po fialkách s kombinací medu a odkvetlé růže....
Plné extraktivní víno s intenzívní medově zlatou barvou a zlatavými odlesky, v jehož vůni najedete...
Žlutooranžová barva. Vůně rozinek a sušeného sena. Chuť harmonická a svěží. Minerální dochuť...
Jantarové víno s oranžovými odlesky. Olejovitá konzistence napovídá, že půjde o velmi vyzrály a...

Filtrování:

Výrobce
Kategorie
Podle ceny