Astuccio Melini Vin Santo Del Chianti Classico DOC 2001, 0,5l
Popis
Gastronomie: Víno je výborné jako digestiv, doporučuje se podávat k dezertům a ovoci.
Vinice: Hrozny se sklízí na vybraných svazích u města Radda in Chianti. Hustota výsadby: 3700 keřů/ha.
Půdy: jíl, opuky, skalní usazeniny.
Způsob výroby: Po ruční sklizni procházejí hrozny sušením asi tři měsíce - ztrátou vody se zvyšuje cukernatost. Poté se tyto bobule lisují a výsledná mladina se nechá 10 let kvasit v malých 50litrových sudech zvaných Caratelli. Sudy jsou umístěny v prostoru s velkým rozdílem denních a nočních teplot. Po celou dobu se víno v sudech v závislosti na sezóně buď zastaví, nebo začne znovu kvasit.
Způsob zrání: V malých dubových sudech Caratelli současně s periodicky obnovovanou fermentací.
Zajímavosti, historie, poznámky: Occhio di Pernice se překládá jako „oko koroptve“ – tak se v Toskánsku jmenuje extrémně vzácné sladké víno z červené odrůdy Sangiovese.
Vin Santo je jedno z nejvzácnějších italských vín, jehož tradice se utvářely po mnoho staletí. Podle jedné z verzí se Vin Santo (svaté víno) tak nazývá proto, že se obvykle vydává v předvečer velikonočních oslav a dokonce se stáčí tradičně během velikonočního týdne neboli Svatého týdne. Právě v těchto dnech je Vin Santo jedním z hlavních atributů svátečního stolu, i když se nezřídka podává i o jiných svátcích a prostě při jakékoli slavnostní příležitosti.
Barva vína | Bílé víno |
Klasifikace / přívlastek / jakost | DOC |
Obsah cukru | Sladké |
Ročník | 2001 |
Země původu | Itálie |
Odrůda | Sangiovese (52 %), Canaiolo (48 %) |
Vinařská oblast | Toskánsko |
Objem lahve | 0,5 l |
Obsah alkoholu | 12,0 % |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.