Astuccio Melini Vin Santo Del Chianti Classico DOC 2001, 0,5l

Neohodnoceno
 
 

Víno má sytě jantarovou barvu. V bohatém a koncentrovaném buketu dominují vůně kandovaného červeného ovoce, orientálních sladkostí, doplněné světlými odstíny koření. Chuť je plná, máslová, koncentrovaná,
s výborným poměrem cukru a kyselin.

Dostupnost Vyprodáno
599 Kč
Kód produktu 75584
Značka Melini
Kategorie Víno
Položka byla vyprodána...
 

Gastronomie: Víno je výborné jako digestiv, doporučuje se podávat k dezertům a ovoci.

Vinice: Hrozny se sklízí na vybraných svazích u města Radda in Chianti. Hustota výsadby: 3700 keřů/ha.

Půdy: jíl, opuky, skalní usazeniny.

Způsob výroby: Po ruční sklizni procházejí hrozny sušením asi tři měsíce - ztrátou vody se zvyšuje cukernatost. Poté se tyto bobule lisují a výsledná mladina se nechá 10 let kvasit v malých 50litrových sudech zvaných Caratelli. Sudy jsou umístěny v prostoru s velkým rozdílem denních a nočních teplot. Po celou dobu se víno v sudech v závislosti na sezóně buď zastaví, nebo začne znovu kvasit.

Způsob zrání: V malých dubových sudech Caratelli současně s periodicky obnovovanou fermentací.

Zajímavosti, historie, poznámky: Occhio di Pernice se překládá jako „oko koroptve“ – tak se v Toskánsku jmenuje extrémně vzácné sladké víno z červené odrůdy Sangiovese.

Vin Santo je jedno z nejvzácnějších italských vín, jehož tradice se utvářely po mnoho staletí. Podle jedné z verzí se Vin Santo (svaté víno) tak nazývá proto, že se obvykle vydává v předvečer velikonočních oslav a dokonce se stáčí tradičně během velikonočního týdne neboli Svatého týdne. Právě v těchto dnech je Vin Santo jedním z hlavních atributů svátečního stolu, i když se nezřídka podává i o jiných svátcích a prostě při jakékoli slavnostní příležitosti.

Barva vína Bílé víno
Klasifikace / přívlastek / jakost DOC
Obsah cukru Sladké
Ročník 2001
Země původu Itálie
Odrůda Sangiovese (52 %), Canaiolo (48 %)
Vinařská oblast Toskánsko
Objem lahve 0,5 l
Obsah alkoholu 12,0 %

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: