Sparkling rosé, 2020, CLASSIC, zemské, polosladké, Reisten, 0,75l
Popis
Sběr při cukernatosti 19° ČNM. Následovalo šetrné lisování a razantnější odkalení. Fermentace pak probíhala v nerezových nádobách. Před lahvováním bylo víno dosyceno vlastním CO2, které bylo zachyceno během samotné fermentace. Pozvolný nástup jara po dlouhé době přispěl dostatkem vláhy. Deště během květu zapříčinily sprchnutí během květenství u pozdějších odrůd. Z toho pak ve vinobraní vyplívalo nerovnoměrné dozrávání. Konec léta a začátek podzimu byl velice chladný, proto nárůst cukernatosti nebyl tak výrazný, jak jsme byly za předchozí ročníky zvyklý. Vína jsou lehčího charakteru, nižších alkoholů, avšak aromatické a plné svěžesti. Ročník to byl náročný, ale v e finále jsme s ním spokojeni.
Barva vína | Růžové víno |
Obsah cukru | Polosladké |
Země původu | Česká republika |
Obsah alkoholu | 11 % |
Objem lahve | 0,75 l |
Zbytkový cukr | 18 g/l |
Obsah kyselin | 6,7 g/l |
Číslo šarže | 9820 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Pálava se odlišuje od ostatních poloh na Moravě vyšším obsahem volného vápna v půdě. Poměrně nízký pokryv skalního podloží nutí révu rozložit kořenový systém po skále, kde je při srážkách omýván silně mineralizovanou vodou stékající z holých skal. Tyto podmínky zajišťují nezaměnitelný charakter vín typický svojí výraznou mineralitou. Na zhruba 30 hektarech vinařství Reisten se nachází osm bílých a dvě modré odrůdy. Typickým představitelem mezi bílými odrůdami jsou Ryzlink vlašský, Rulandské bílé a Rulandské šedé, výborné kvality dosahují obě modré odrůdy — Merlot a Rulandské modré.
Práce ve vinicích probíhají převážně ručně, a to co nejšetrnějším způsobem. Keře nejsou přetěžovány a maximální pozornost je věnována správné a dostatečné péči po celý rok. Při výrobě vín jsou využívány moderní metody i tradiční postupy s cílem dosáhnout co nejlepší kvality výsledného produktu. Základem je dlouhá macerace na slupkách, šetrné lisování, odkalení a zrání na jemných kalech. Pro vinifikaci jsou využívány jak nerezové nádoby, tak dubové sudy.