Trio Ryzlink vlašský 2018, výběr z hroznů, Vajbar, 3x0,75l
Popis
Proč to všechno vzniklo? O vlivu terroir na chuť, vůni a strukturu vína bylo už napsáno mnoho. A většina z toho je i pravdou. Ovšem, když už máte skvělé hrozny z optimálních půdních i podnebních podmínek, což jednoznačně pro Ryzlink vlašský jsou druhohorní bioklastické vápence vzniklé usazováním vápenatých schránek na dně moře na viničních tratích v CHKO Pálava, vzniká otázka, jak je ve sklepě nepokazit. I my jsme si tuto otázku položili a experimentálně zpracovali Ryzlink vlašský 2018 výběr z hroznů. Hrozny jsme sbírali ručně v jeden den a po vylisování zakvasili stejnou kvasinkou. Následně jsme rozdělili víno do třech různých druhů nádob.
První část kvasila v nerezové nádrži o objemu 2 000 l a následně zrála v nerez nádrži jeden rok.
Druhá část kvasila a následně zrála 12 měsíců ve speciálním betonovém vajíčku o obsahu 500 l.
Poslední část kvasila a zrála ve třech speciálních barrique dřevěných sudech určených pro bílá vína od firmy Seguin Moreau.
Tento experiment měl sloužit pro výrobní porovnání a následné rozhodnutí o tom, ve kterých nádobách bude v budoucnu zrát. Ovšem výsledek nás velmi překvapil. A to ze dvou pohledů. Vznikla totiž tři úplně jiná vína a navíc se nedokážeme rozhodnout, které z nich je nejlepší. V každém z nich najdete výraznou stopu technologie. Z nerezového tanku je čisté, oble nazrálé, s živou kyselinou a příjemnou stopu minerálů. Betonové vajíčko ještě zvýraznilo minerální strukturu a i kyselinka se zdá být živější a víno svěžejší a mladší. Sud naopak zjemnil kyselinu, víno je oblé a olejnatě zralé, s příjemnými a elegantními stopami koření.
Po 12 měsících sledování a pravidelného ochutnávání vína jsme se rozhodli vína odděleně nalahvovat. Tak vzniklo 600 exkluzivních trojbalení. Víno si můžete nyní porovnat a zjistit, která technologie výroby - sud, nerez nebo beton vám chutná nejvíce.
Před rokem vznikla nová řada TERROIR PÁLAVA, ve které najdete výhradně vína vyrobená z našich vinic na Pálavě. Znáte je?
Ryzlink vlašský se urodil na viniční trati Maliny- Bavory
Nadmořská výška: 265 m n. m.
Rozloha naší vinice: 2,1 ha
Pěstované odrůdy: Ryzlink vlašský, Sauvignon
Vápencové podloží a hlinito-jilovitá půda s vysokou výhřevností.
DOPRAVA ZDARMA - VYBERTE V KOŠÍKU DOPRAVA TRIO - POUZE PRO PLATBU KARTOU A PŘEVODEM.
Barva vína | Bílé víno |
Klasifikace / přívlastek / jakost | Výběr z hroznů |
Ročník | 2018 |
Země původu | Česká republika |
Vinařská oblast | Morava |
Objem lahve | 3x0,75 l |
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Tradiční odrůdy vín z rukou zkušeného vinaře.
Vinařství Vajbar patří rodině, která žije vínem po staletí stejně jako celá obec Rakvice. Tři viniční tratě produkují díky skvělým půdním i klimatickým podmínkám špičková jakostní a přívlastková vína
Historie
Vinařství Vajbar vyrábí kvalitní vína v menších šaržích od roku 1994. Navazuje samozřejmě a tradici pěstování vinné révy v celém kraji kolem obce Rakvice. Samotná vinařská rodina má své kořeny také úzce spjaté s vínem. V rodinném rodokmenu je nejstarší zmínka o pěstování révy už konce 19. století.
V moderní historii vinařství byl zásadní rok 2007, kdy byla zakoupena nová lahvovací linka. Vína jsou od té doby déle svěží a výrazná.
Ocenění
Každý rok posbírá vinařství Vajbar desítky prestižních ocenění. Jmenujme například Vinařské Litoměřice, Vinum Juvenale nebo Weinparade Poysdorf.
Lokalita
20 hektarů vinic se rozkládá v okolí Rakvic ve třech tratích: Kozí horky, Krefty a Trkmansko. Produkce je regulována na 2.5 kg na keř. Díky ekologickému systému je produkce šetrná k přírodě, bez které by réva nemohla existovat.
Odrůda
Vinařství Vajbar vyrábí jakostní a přívlastková vína z nejoblíbenějších odrůd Pálava a Veltlínské zelené. Další pěstované odrůdy jsou Müller Thurgau, Muškát moravský, Neburské, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Rulandské šedé, Tramín červený, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Frankovka, Cabernet Moravia, Zweigeltrebe a André.
Vinařství nyní vyrábí také stoprocentní hroznový mošt bez stabilizačních a konzervačních látek. Jeho základem jsou odrůdy Muškát moravský a André.
Zaujalo vás vinařství Vajbar? Vybírejte oblíbené odrůdy a objednávejte vína online!