Je libo Prosecco?

Obliba lehkých šumivých vín roste. Důkazem může být i překonání produkce francouzského šampaňského italským Proseccem, které se stalo již neodmyslitelným  společníkem návštěvníků kaváren a barů nejen v Benátkách, ale i v přímořských oblastech nebo v Dolomitách. Prosecco letos porazilo šampaňské o 30 miliónů lahví, když se jich vyprodukovalo neuvěřitelných 330 miliónů, kdežto šampaňského „pouhých“ 300 milionů.

Trend se odrazil v prodeji Prosecca v mnoha zemích. V Číně se ho dokonce prodalo v první polovině roku 2013 dvakrát tolik než šampaňského. A v čem tkví zakopaný pes? Prosecco je mnohem levnější než šampaňské, což je dáno odlišným způsobem jeho výroby. Druhá fermentace se totiž neprovádí klasickou cestou jako u šampaňského, tedy zráním v láhvi, ale dochází k ní v nerezových sudech, což je mnohem méně nákladná výrobní metoda. Víno se tím stává i finančně dostupnější, přestože kvalitou za pravým šampaňským z oblasti Champagne zatím zaostává.

Prosecco není jen název šumivého vína, ale odrůda, z níž se vyrábí široká škála vín – od suchých bílých, přes polosladká až sladká vína ve formě tiché, perlivé či šumivé. Prosecco – šumivé víno, které v Itálii již zdomácnělo a stalo se synonymem pro šumivá vína obecně, rozpoznáme tak, že bývá zpravidla slámově žluté, svěží a ovocné s lehkou chutí nahořklých mandlí.

Pokud byste rádi přišli Proseccu na chuť, vyzkoušejte Prosecco Costadila, Bianco Dei Colli Trevigiani Frizzante z naší nabídky. Prosecco Colli Trevigiani je vyráběno starobylým výrobním postupem, jehož výsledkem je přirozeně kvašené víno bez přidání cukru, nefiltrované. Jeho jemná perlivost je dosažena přírodními kvasnicemi. Hrozny odrůdy valdobbiadene jsou lisovány a ponechány louhovat se svými slupkami. Kvašení probíhá přirozenou teplotou s původními kvasnicemi. Po pěti měsících je na jaře víno přirozeně refermentováno v lahvi po dobu tří měsíců, podle původní tradice vlastními kvasnicemi a cukry. Toto suché Prosecco vyniká ovocnou chutí jablek, broskví a meruněk, je jemné, obsahuje elegantní minerální tóny a je lehce nahořklé.

Zvýšený zájem o šumivá vína může být i v nižším obsahu alkoholu, ve výsledném produktu ho nalezneme max. 8,5 %. Jeho výroba není ani časově náročná, jelikož nepřesáhne 3 měsíce. Hodí se proto pro konzumaci v jarních nebo letních měsících, nikoli pro archivaci jako šampaňské.

Na zdraví …

Je libo Prosecco?
Sdílejte článek na sociálních sítích:


Komentáře