Rumy

Pravé rumy se vyrábí z cukrové třtiny nebo řepy. Používá se buď šťáva, nebo melasa vzniklá vycukerněním. Většina rumů se vyrábí v Karibiku, Austrálii a Indii. Na souostroví Antily má každý ostrůvek svůj vlastní rum.


Není rum, jako rum.

Tak třeba u nás se označení „Rum“ běžně používá pro tradiční český alkoholický nápoj, který se vyrábí dochucením zředěného potravinářského lihu rumovou trestí. Od pravého rumu je však na hony vzdálený. V zásadě se od pravého rumu liší výrobním postupem, složením, a především svou chutí – tedy vším. Kvalitní rum je potěchou pro všechny smysly a mezi znalci kvalitního alkoholu je srovnatelně uznávaný jako skotská whisky nebo dobrý koňak.

Značkové rumy se vyrábějí z cukrové třtiny nebo řepy. K jejich produkci se používá buď šťáva, nebo melasa vzniklá právě vylisováním cukrové třtiny. Většina nejžádanějších rumů se vyrábí v Karibiku, Kubě, Austrálii a Indii. Tak třeba na souostroví Antily má každý ostrůvek svůj vlastní rum. Každá země má trochu jiné parametry na klasifikaci rumu, nicméně rozlišujeme několik základních typů rumů.

Bílé rumy jsou chuťově střídmější a slouží především jako základ do koktejlů a míchaných nápojů. Zlaté rumy mají jantarovou barvu a patří mezi středně plné rumy. Tyto rumy zrají po delší dobu v dubových sudech. Legendární jsou tmavé rumy neboli také černé, které zrají v těžce pálených sudech delší dobu. Mezi znalci jsou tyto rumy nejvíce preferovány právě pro své syté aroma a plnou chuť, která nejčastěji připomíná různé druhy koření. Další skupinou jsou ochucené rumy. Ty mají zpravidla méně alkoholu a chutnají po citrusech, kokosu a dalších tropických druzích ovoce.

 

Nejprodávanější

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem