Grappa Capovilla
Italská pálenka z matoliny. Destilát italského původu. Po slisování vína zůstávají větvičky, semínka a slupky. Říká se tomu matolina a je to základ všech druhů Grappy. Chuť se liší podle odrůdy, stejně jako u vína. Důležitá je ale i teplota při zrání vína.
Druhy Grappy
- Giovane je mladá grappa, která se lahvuje ihned po destilaci.
- Affinata zraje v dřevěných sudech maximálně rok.
- Invecchiata je naopak stará pálenka, kterou nechávají výrobci zrát 12-18 měsíců.
- Stravecchia, nejstarší Grappa, která zraje minimálně rok a půl.
- Aromatica se vyrábí z aromatických odrůd (Muscat Blanc, Malvasia a další).
- Monovitigno má základ v jedné jediné odrůdě.
- Polivitigno naopak využívá více odrůd.
- Aromatizzata je grappa, která má v sobě přídavky esencí z bylinek nebo ovoce.
Historie GRAPPY
Počátky Grappy jsou nejasné. Jednou variantou je, že destilát vznikl v italském městečku Bassano a dostal jméno podle blízké hory Monte Grappa. Možná ale dostala hora jméno po lihovině. Někteří Italové jsou ale přesvědčení že Grappa vychází ze slova rapus (latinsky hrozny).
Pravá Grappa se vyrábí výhradně na Apeninském poloostrově. Obsah alkoholu se pohybuje od 37% do 60%.