Ledová, slámová a speciální vína

DOBA LEDOVÁ, SLÁMOVÁ A PLÍSŇOVÁ

Náročná na přípravu, výrobu i finančně. To jsou vinné speciality jako víno ledové, slámové, botrytické nebo výběr z cibéb. Chuťovky, které rozhodně nebudete pít celý večer.


ledova

Ledové víno má punc exkluzivity. Vzniklo, jako mnohé jiné laskominy, náhodou: někdo nestihl sklidit hrozny včas, přemrzly a výsledné víno bylo příjemným překvapením. Dnes musejí vinaři hrozny na keřích pečlivě hlídat před samozvanými sběrači a trpělivě čekat na první mrazíky. Jakmile mráz klesne pod -7°C, jde se na věc bez ohledu na denní hodinu. A věřte, obvykle jim není co závidět!

Ledovky vymazlili seveřani

Technologii výroby ledovek vypilovaly severské vinařské státy, u nás se s jejich výrobou začalo ve druhé polovině 90. let minulého století. Nyní patří mezi vína přívlastková s plnou, harmonickou a sladkou chutí. A ta vůně! To vše ho pasuje na výtečného společníka k dezertům a ovocným pokrmům.

Výrobě ledových vín svědčí pozdní odrůdy odolné proti hnilobě a opadávání hroznů: Ryzlink rýnský a vlašský, Chardonnay, Sauvignon a Veltlínské zelené.

Šelma sedlák na to přišel sám

Slámové víno patří mezi skutečné klenoty. Ačkoliv první zmínky o víně z přirozeně vysušených hroznů z Kypru jsou tři tisíce let staré, moravští vinaři si tuto delikatesu objevili po svém. Hrozny často skladovali na půdách až do poloviny zimy, čímž bobule ztratily na objemu vody a naopak získaly na chuti.

Dnes si hrozny s vyšší cukernatostí na slámovky cíleně poleží aspoň 3 měsíce na slámě, rákosových rohožích, nebo se jen volně zavěšují. Vinaři trpělivě odstraňují poškozené bobule, protože hniloba je jedním z největších nepřátel budoucí dobroty.

Pro tato vína je typická vysoká extraktivnost a medové aroma. Jsou skvělou tečkou k dezertům, ovocným salátům i sušenému ovoci.

Plíseň, která šmakuje

Botrytický sběr či výběr vznikl z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Za jeho vznik poděkujme mnichům z německého Johannisbergu. Koncem 18. století čekali na povolení ke sklizni tak dlouho, až většinu hroznů napadla botrytida. Naštěstí byli spořiví, plesnivé hrozny vytřídili a zpracovali extra. A nevěřili vlastní hubě, když „zkažené“ víno chutnalo náramně!

Botrytická vína si vinař nemůže naplánovat. Musí počkat na správné počasí a výskyt plísně šedé. Jestli bobule dosáhly cukernatosti minimálně 32°, jedná se o výběr z cibéb. Typický je pro ně vyšší zbytkový cukr a extrakt, který dotváří plnou chuť.

U nás můžete nejčastěji koupit botrytický Ryzlinky vlašský i rýnský, Chardonnay, Müller Thurgau, Rulandské šedé a Aurelia. Ze zahraničních boduje tokajské a francouzské sauternes.

 

Nejprodávanější

206
9901206990
Značky
 
 
 
 
 
 
Klasifikace / přívlastek / jakost
Obsahu cukru
Ročník
Země původu

Stránka 1 z 4 - 64 položek celkem

Další produkty

Stránka 1 z 4 - 64 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.