Lirac - Clos de Sixte 2016, Alain Jaume, 1,5l

Neohodnoceno
 
 
  • 1 z 2

Jedno z "Cru" v údolí Rhôny. Špička této apelace. Špičkový zástupce své apelace ve velmi vydařeném ročníku, který vínu umožnil i přes značný alhohol (15%) dozrát do harmonického projevu. Charakter sušeného divokého ovoce, stopy sušených bylin a trav, dotek hořké čokolády a provensálského koření.

93 Robert Parker (Wine Advocate) a 93 Wine Enthusiast.

Dostupnost Vyprodáno
799 Kč
Kód produktu 48884
Značka Alain Jaume
Kategorie Víno
Položka byla vyprodána...
 

93 points Robert Parker's Wine Advocate

  The 2016 Lirac Domaine du Clos de Sixte is a terrific wine, easily the rival to many Châteauneufs from across the river, starting with its alluring aromas of flowering garrigue and ripe cherries. A blend of 50% Grenache, 35% Syrah and 15% Mourvèdre, this full-bodied wine is lush and concentrated on the palate, then turns velvety on the long finish. I'd treat it like a Châteauneuf du Pape in terms of cellaring: hold it for a few years, then drink it over the next 15

93 bodů Wine Enthusiast

 Fleshy plum and black-cherry flavors are juxtaposed by dark shades of anise, crushed granite and sage in this bold, richly textured wine. Polished and penetrating, the wine is lifted by tangs of crushed mineral on the midpalate. It drinks beautifully now but should continue to improve through 2026. - ANNA LEE C. IIJIMA

92 points Jeb Dunnuck

  Year in, year out, the Clos de Sixte Lirac is a superstar wine, and the 2016 Lirac Clos De Sixte doesn’t break the trend. Made from 50% Grenache, 35% Syrah, and the rest Mourvèdre, brought up in 30% oak, this beauty boasts loads of dark fruits, peppery herbs, graphite, and crushed rock. Medium to full-bodied, rich, and powerful, it stays polished and elegant on the palate, with the beautiful 2016 purity of fruit front and center. Drink it any time over the coming 7-8 years. 

Barva vína Červené víno
Ročník 2016
Země původu Francie
Odrůda Grenache 50%, Syrah 35%, Mourverde 15%
Vinařská oblast Côtes du Rhône
Objem lahve 1,5 l
Doba archivace 12 let
Hodnocení 93 bodů

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Francouzské vinařství Domaine Grand Veneur, které provozuje Alain Jaume a jeho dva synové je jedním z výjimečných producentů současné vinařské Francie. U málokterého vinařství ve Francii je vidět takový dlouhodobý a zároveň výrazný nárůst kvality jako u vinařství rodiny Alaina Jauma. Tato dynamika je v přímém protikladu k povaze jak otce tak obou synů, kteří jsou svým klidem a rozvážností až nakažliví. Stejně tak si vás získají jejich vína. Platí zde totiž jednoduchá formule - no co Jaume vztáhne ruku, z toho je dobré víno. A to nejen u špičkových Chateauneuf du Pape, která získávají 96 bodů a která jsou mezi světovými TOP 100, ale i u běžných Cotes du Rhone z koupených hroznů. Domaine Grand Veneur je kvalitativní vrchol Rhony, ale za "nemarketingové" ceny - prost ideální volba.


Alain Jaume

Rodinné vinařství střední velikosti ležící přesně v centru oblasti Côtes du Rhône jen pár kilometrů odChâteauneuf-du-Pape. Vinařství vyrábí všechny tři varianty (červené, bílé, růžové) Côtes du Rhône doplněné o tzv.výběrové rezervy. Dále pak střední kategorie tzv. cru du Rhône - Gigondas, Vacqueyras a Lirac a škálu uzavírá několik červených a bílých Châteauneuf-du-Pape, z nichžnejznámějším je "Les Origines", který byl mnohonásobně mezinárodně oceněn společně a který s exkluzivní bílou variantou Châteauneuf-du-Pape “La Fontaine” patří k naprostým kvalitativním vrcholům této apelace (R.Parkerem označen za jeden ze dvou nejlepších bílých Chateauneuf-du-pape) Velmi úspěšnými novinkami posledních let v sortimentu jsou vína apelací Gigondas, Vacqueyras a Cotes de Ventoux, na nichž je vidět vysoký kvalitativní standard vinařsví Grand Veneur.
Stručný cestopis z návštěvy vinařství - Martin Severa

Domaine Grand Veneur (usedlost nejvyššího lovčího)

Alain Jaume

Na tohle vinařství jsme narazili cestou z Orange do Châteauneuf du Pape. Rodina Alaina Jauma ho vlastní už od roku 1826 a první vinice tenkrát zakoupila rovnou v apelaci Châteauneuf du Pape. Název – což v překladu znamená nejvyšší lovčí - začala používat v roce 1979 a patřilo jí tehdy 9 hektarů. Dnes je to téměř 80 hektarů v apelacích Châteauneuf du Pape, Lirac a Côtes du Rhône. V roce 2003 k nim přibyla i Clos de Sixte, apelace v Liracu. Ta leží vlastně několik kilometrů naproti papežským vinicím a je jednou z patnácti Cru údolí Rhony. Tady musím podotknout, že řeka Rhona po miliony let ukládala po obou březích do podloží nánosy písčitých jílů a typické hladké oblázky. Filosofie Alaina Jauma: Velké víno se dělá z dobrých hroznů s tím, že musí nechat vyniknout síla země, ze které pochází – důkaz toho, že víno z 90% vzniká na vinici.

Základem červených je známá zkratka GSM (Grenache, Syrah, Mourvedre), ale připomeňme i bílá vína. Ta jsou z Grenache blanc, Clairette a Roussanne. První dvě dají svěžest, jemnost aroma, ovoce a květy, Roussanne pak opojnost. Jinak v nich najdete charakter kdoulový, medový a opepřenou olejovou mazlavost. Možná se pozastavíte nad tou kdoulí. Ne, nemusíte ji shánět, abyste se přesvědčili o tom, jak voní či chutná. Stačí ochutnat Châteauneuf du Pape blanc „La Fontaine“.