Gancia

Carlo Gancia se narodil roku 1829 v obci Narzole v oblasti italského Piemontu. V polovině 19. století, kdy byla výroba perlivých vín v Itálii jen fantazií, se 19letý Carlo rozhodl přeměnit sen v realitu a vycestoval do Francie, aby se seznámil s víny za Alpami a nechal se jimi inspirovat. Ve Francii strávil dva roky a výsledkem této pouti bylo první italské šumivé víno. Rok po návratu, roku 1850, založil v piemontské obci Chivasso společně se svým bratrem Edoardem firmu „Fratelli Gancia“ (v překladu „bratři Ganciovi“).


Carlo využil nově nabytých znalostí z Francie a přepracoval koncept výroby šampaňského za použití hroznů odrůdy Moscato, typické pro tamní region. Vytvořil tak v podstatě nový typ šampaňského, který pojmenoval Spumante Italiano, v překladu „italské šumivé“ – toto původní víno se vyrábí dodnes (v současnosti pod názvem Gancia Asti D. O. C. G.). Tak se Carlo stal autorem a opatrovníkem prvních oficiálních pravidel italské „klasické metody“, která se dodržují do dnešního dne.

Rodinu Gancia pojí silné pouto se všemi, kdo se podílejí na výrobě jejích produktů. Vše začíná nepřetržitým a přímým kontaktem s vinicemi, půdou a pěstiteli. Honba za dokonalým produktem je podstatou kultury Gancia. Od selekce půdy a hroznů až po výběr kazety a jemné lisování vína – každý krok se provádí s maximální pečlivostí. Cyklus, který provází neustálá péče, uzavírá odpočinek lahví s vínem v historických sklepeních. Identita, řemeslná dovednost při obdělávání půdy a místo původu garantují mimořádnou kvalitu vín Gancia. Z jasné identity plyne v čase neměnný styl vín Gancia. Produkty značky Gancia vyprávějí příběh společnosti, jež nezapomněla na tradice a místo svého původu.

Fascinující podzemní trasa historických sklepů Gancia, značky, která drží práva na první "made in Italy" bubliny, sleduje historii italského šumivého vína prostřednictvím archivů Gancia. Tyto podzemní katedrály, historické sklepy Gancia, jsou uchovávány v suterénu města Canelli. Díky jejich kráse a významu byly vybrány UNESCO jako Světové dědictví, jako součást projektu kandidatury vinařských krajinných oblastí jižního Piemontu.

Podzemní katedrály Casa Gancia představují nevyčíslitelné historické dědictví architektury věnované oenologii: byly vyhloubeny v minulých stoletích v vápencovém tufu, perfektní přírodní tepelné izolaci schopné udržovat konstantní teplotu 12-14 stupňů, ideální pro zpracování a zdokonalení skvělých vín.

Lisování hroznů z odrůd Chardonnay, Pinot Nero a Moscato pro výrobu Spumanti Metodo Classico Gancia probíhá v působivých sklepích o rozloze více než 600 metrů čtverečních s expozicí cihlových klenb z počátku 19. století. Zde najdeme lis Marmonier s dvěma klecemi po 4500 kg každá, pro lisování 60% hroznů velmi jemným způsobem, 16 nerezových ocelových tanků s kontrolovanou teplotou, schopných přes 80 000 litrů, určených pro fermentaci a uchování základů pro klasickou metodu šumivých vín pro cuvée a 300 barik o objemu 225 litrů pro fermentaci a zrání vína.

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem

  • Gancia Prosecco DOC, Brut, 0,2l Kód: 13107
    Gancia Prosecco DOC, Brut, 0,2l
    Skladem (6 ks) Značka: Gancia

    Gancia Prosecco Brut s chráněnou apelací a nápadnou oranžovou etiketou je svěží a lahodně ovocné suché šumivé víno. Je vyráběno pouze z těch nejlepších Prosecco hroznů, rostoucích na chladných úpatích italských Dolomit.
    Lehkým mačkáním hroznů je dosahováno charakteristické elegance a jemnosti tohoto věhlasného italského vína.

    115 Kč
  • 2550 gancia asti Kód: 54458
    Gancia Asti DOCG, 0,75l
    Skladem (2 ks) Značka: Gancia

    Vzhled: Zlatožlutá barva, jemné a vytrvalé perlení.
    Vůně: Aromatická, s náznaky exotického ovoce, šalvěje a medu.
    Chuť: Sladká, ovocná, velmi vyvážená; připomínající chuť hroznů Moscato Bianco.
    Odrůda hroznů: Moscato Bianco

    299 Kč

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem