Cabernet Sauvignon Chile
Víno s plnou vůní černého rybízu je jako stvořené pro archivní sklep.Sedmá nejpěstovanější odrůda na světě pochází z francouzského Bordeaux. Vína pod značkou CS zrají velmi pomalu a hodí se k archivaci. I chuť je spíše černorybízová. Původní odrůda Cabernet Franc má hodně blízko k lesní révě.
Charakteristika
Barva - Tmavě granátová, stářím se zvyšuje sytost, někdy s modrým zábleskem.
Vůně - Černorybízová.
Chuť - Mohutný a dlouhý dojem, drsnější, u mladých vín tříslovitá. Zráním přibývá plnosti a charakteru. Ve víně můžeme hledat černý rybíz, třešně, cedrové dřevo, tabák.
Vhodné k archivaci - Dobře.
Stolování - Jehněčí, krůtí a další maso s kořeněnými omáčkami jsou ideální pro plná a aromatická vína jako Cabernet Sauvignon.
Historie
Díky podobnosti označení Bidure a Vidure kdysi panovalo přesvědčení, že CS objevili staří Římané nebo jej vyšlechtili křížením s některou z dobových odrůd. Teprve v roce 1997 prokázala studie z californské univerzity, že je Sauvignon kříženec odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Ke křížení došlo nejspíš v Bordeaux v 17. století.
Podíl na českých vinících – 1,3 %, průměrné stáří vinic – 9 let (údaje z roku 2010).
Víte, že…
CS zraje pozdě a pomalu. U nás má šanci vyrůst jen v nejjížnějších částech Moravy.