La Farra Prosecco Superiore Millesimato Valddobiadene DOCG BRUT, 0,75l

Neohodnoceno
 
 

Slámově žlutá barva. Prosecco jasně slámově žluté barvy s velmi jemnými bublinkami. V nádechu působí čerstvě a elegantně s bohatými ovocnými tóny jablek a broskví. Na patře je suché se svěží kyselinkou a jemnou mineralitou. Lehký a suchý závěr.

Ideální teplota ke konzumaci: 8-10 °C

Dostupnost Skladem (1 ks)
339 Kč    
Kód produktu 78220
Značka La Farra
Kategorie Víno
 

Vinifikace

Prosecco Spumante di Valdobbiadene je vytvořeno z ručně sklízených hroznů pocházejících z vinic na vysokých kopcích
Farra di Soligo. Víno je fermentováno pomalu, cca 15 dní při kontrolované teplotě 18 °C. Následně je umístěno do termoregulovaných ocelových nádrží s nízkou teplotou, kde víno několik měsíců leží na jemných kalech. Druhotné kvašení je prováděno metodou Charmat. Tento proces se odehrává v tlakových nádržích po dobu 25-30 dní při teplotě 16-18 °C. Zrání vína potom trvá 3-4 měsíce.

Obecné informace

Ne každý je obeznámen s tím, že Prosecco je původně jen místní název odrůdy Glera, která se odedávna pěstuje ve Venetu, resp. v provincii Treviso. Zejména v zahraničí je široce rozšířen názor, že Prosecco je synonymem pro šumivé víno nebo všeobecným označením pro italská šumivá vína. Dnes se jedná o označení stylu a původu vína, kde musí být odrůda Glera zastoupena alespoň z 85% a musí pocházet z přesně vymezené pěstitelské oblasti v regionech Veneto a Friuli. Srdce této oblasti se rozkládá podél pahorkatiny mezi Trevisem a obcemi Conegliano a Valdobbiadene a pochází-li Prosecco odtud, může se zařadit mezi nejvyšší kategorii italských vín nesoucí označení DOCG. Jen oblast produkce vín kategorie DOCG v katastru 15 obcí má cca 9000 ha a více než 1000 producentů.

Barva vína Bílé víno
Klasifikace / přívlastek / jakost DOCG
Obsah cukru Brut
Země původu Itálie
Odrůda 100% Glera
Vinařská oblast Veneto
Objem lahve 0,75 l
Obsah alkoholu 11,5 %

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Vinice Azienda Agricola LA FARRA ve vlastnictví Nardi Giandomenica a jeho rodiny byly založeny na kopcích v okolí Farra di Soligo, mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Tato rodina se po generace zabývá zemědělstvím a pěstováním vína. V současnosti rozvinula svůj výrobní systém s cílem získávat vysoce kvalitní hrozny tradičními technikami šetrnými k životnímu prostředí a zdokonalit tak svá vína. Aby mohla zaručit vysokou kvalitu výroby svých hroznů, rodina se osobně stará o všechny výrobní fáze: přesné prořezávání, zastřihávání letorostů na několik málo oček, pečlivý výběr doby sklizně, přičemž sklizeň se provádí vždy ručně. Obratné mísení technik pěstování a výroby vína s nejrozvinutější technologií zdůrazňují charakter těchto vín. Proto jsou Nardiho vína dobře známá svou tradicí, důsledností, stylem a kvalitou značky LA FARRA.

Produkční oblast

Produkční oblast je dána historicky, je omezena na svahy 15 obcí ležících mezi dvěma městy Conegliano a Valdobbiadene. Omezená rozloha oblasti svědčí o cenné povaze výrobku.

Hrozny

Podle tradice se víno vyrábí nejméně z 85% hroznů odrůdy Glera a nejvýše z 15 % hroznů odrůdy Verdiso, Bianchetta, Perera a Glera Lunga, tedy odrůd, které jsou na svazích Conegliano-Valdobbiadene přítomny po celá staletí. Pro výrobu (plně šumivého vína) spumante se může použít i odrůda Pinot a/nebo Chardonnay.