Chateau Latour

Château Latour, označované jako Premier Cru v Bordeauxské klasifikaci vín z roku 1855, je ukotvené v srdci obce Pauillac v Médoc. Dominuje mu středověká věž Saint-Lambert, postavená v 14. století, která dala château své jméno. Během staletí se tato věž stala symbolickým emblémem vinařství.

V rukou Britů během Stoleté války, vrácené Francouzům v roce 1453, Château Latour získalo uznání již v době amerického prezidenta Thomase Jeffersona v 18. století. V roce 1963 se dědici zakladatelské rodiny rozhodli prodat většinový podíl Pearson Group. Na jaře téhož roku se vinařství rozrostlo o dalších 12 ha vinic, které začaly vyrábět „druhé víno“ Les Forts de Latour.


V roce 1964 začali průkopnickou práci s moderní technologií výroby - řízeným kvašením v nerezových tancích. Po několika změnách vlastnictví v následujících 30 letech se v roce 1993 vlastnictví vrátilo do francouzských rukou díky obchodnímu magnátovi Pinaultovi.

Château Latour je vždy spojováno s vynikajícím vínem. Jeho vinice, rozprostírající se na štěrkovém hřbetu nad řekou Gironde, jsou ideálním místem pro tradiční odrůdy Médocu, zejména Cabernet Sauvignon, ale také Merlot a Cabernet Franc. Celkově 78 hektarů vinic okolo zámku a sklepů obklopuje slavný 47-hektarový vinohrad zvaný Enclos.

Vinařství produkuje tři vynikající červená vína: Grand vin de Château Latour, druhé víno Les Forts de Latour a od roku 1990 i třetí víno nazvané Pauillac. Toto vinařství se vyznačuje svými dvěma ctnostmi: trpělivostí a důvěrou v budoucnost. Jeho vína vyžadují minimálně patnáct až dvacet let, aby dosáhly plné zralosti, a aby zákazníci mohli těšit svou netrpělivost, nabízí vinařství možnost uskladnění vína až do chvíle, kdy je připraveno k pití.

Château Latour vyrábí vína, která jsou za mlada tělnatá, tvrdá a hutná, s koncentrovaným a komplexním aroma. Když dosáhnou plné zralosti, stávají se skutečně monumentálními - temnými s ohromující vůní drobného červeného ovoce a s jedinečnou, okázale vznešenou chutí.

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem