Rakouská vína s klasifikací DAC

DAC (Districtus Austriae Controllatus) je systém, který přináší v Rakousku klasifikaci vín podle jejich konkrétního původu. První schválenou DAC oblastí bylo Weinviertel DAC, které se zaměřuje na vína z odrůdy Veltlínské zelené, jež předtím měla obtíže s prodejem podle odrůdy. Další významnou DAC oblastí je Mittelburgenland DAC, specializující se na odrůdová vína z Frankovky. Postupně se připojovaly další oblasti, a naposledy vznikla Wachau DAC v roce 2020. Téměř celé rakouské vinařství je pokryto tímto apelačním systémem, s výjimkou dvou oblastí, Thermenregion a Wagram v Dolním Rakousku. V současnosti mají vinaři volnost volby mezi různými systémy kontroly, ale nevinařské oblasti, tzv. Bergland, nejsou do systému DAC zahrnuty a prozatím se to neplánuje.

Objevte jedinečnost rakouských vín s klasifikací DAC.


DAC systém byl inspirován podobnými klasifikacemi, jako je francouzské AOC. Pokud na rakouském víně najdete označení DAC s regionálním názvem, můžete se spolehnout na to, že máte v rukou kvalitní víno z daného regionu, které je pod dohledem regionálních a národních vinařských výborů. Systém klade důraz na dodržování maximální výnosnosti, minimálního obsahu alkoholu a na zaručený původ hroznů.

Každý region má své charakteristické vlastnosti, které odrážejí místní prostředí, podobně jako u francouzských "terroirů". Vína jsou označena pouze regionálním názvem, nikoli odrůdou (s výjimkou případů, kdy je povolena více než jedna odrůda). Vína s uvedenou odrůdou nebo ročníkem musí být složena z nejméně 85 % této odrůdy.

 

 

Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem