Neuburské

Neuburské víno má být výrazně aromatické a přitom s plnou chutí. Odrůda rakouského původu, která nejspíš vznikla náhodným křížením Veltínského zeleného a Sylvánského zeleného. Nejčastěji se z ní vyrábí jakostní víno, kabinet a pozdní sběr. Mladé víno bývá průměrné, proto je lepší nechat jej uležet.


Charakteristika

Barva - Zelenkavá až žlutá.
Vůně - Jemná vůně s nádechem kouře a ovocným dozvukem. Můžeme v ní hledat maliny, ořechy a smetanu.
Chuť - Středně plná, harmonická. V mladém víně jsou vůně ořechů a ve zrajícím cítíme vůni červeného ovoce. Dochuť je harmonická, neutrální a dlouhá s větší kyselinou.
Vhodné k archivaci - Ano, ideálně 3-4 roky.
Stolování - Doplní husté omáčky, pečenou drůbež nebo drůbeží paštiky, vařená masa, přírodní úpravy hovězího. Zkrátka je dobré k vydatnějším, ale ne příliš výrazným jídlům. Může také doplňovat bílé sýry či zeleninové polévky.

Historie

První Neuburské nalezli vinaři a rybáři Christoph Ferstl a Franz Marchendl. Už první sklizeň v roce 1872 přinesla překvapivě dobré víno.

U nás jsou neuburská vína pěstována na Moravě od roku 1915. Poté, co vytlačila Sylvánské zelené, začala ustupovat úspěšnějšímu Veltínskému zelenému nebo Müllerce. V ČR, stejně jako na Slovensku, byla poprvé zapsána do odrůdové knihy roku 1941.

Podíl na českých vinících – 2%, průměrné stáří vinic – 27 let.

Víte, že…

Pověsti říkají, že bylo Neuburské vyplaveno Dunajem v Rakousku u Oberansdorfu. Ve skutečnosti však vzniklo přírodním křížením Veltínského červeného a Sylvánského zeleného.

 

Nejprodávanější

159
3491159349
Značky
 
 
Klasifikace / přívlastek / jakost
Obsahu cukru
Ročník
Země původu

Stránka 1 z 1 - 13 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 13 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.