Výroba vína

Zajímá vás, jaký proces stojí za výrobou vašeho oblíbeného vína? Tato sekce nabízí pohled do různých metod výroby vína, od tradičních po nejmodernější techniky. Dozvíte se, jak se pěstuje vinná réva, jaké kroky jsou nezbytné pro výrobu červeného, bílého, růžového i speciálního burčáku.

Zajímavé může být i poznání, jaké trendy v chlazení vína zvyšují kvalitu a jak se konstruují vinotéky pro optimální uchování vína. Nabízíme vám přehled technik a postupů, které mohou ovlivnit charakter a kvalitu vašeho oblíbeného vína.


Trendy v chlazení vína

Dnešní špičkové chladničky na víno neboli vinotéky se od svých prapředchůdců dost liší. Historie skladování vína má téměř 7000 let. Nejstarší džbány, ve kterých zůstávalo víno chladné, byly nalezeny ve starověkém Íránu. Staří Římané skladovali víno v jeskyních a katakombách pod městy. Prvním místem, kde byly nalezeny jeskyně, ve kterých se prokazatelně skladovala vybraná vína, která měla s věkem ...

Vinotéky podle konstrukce

Vinotéka může být ozdobou kanceláře i běžný domácí spotřebič. Kdy je vhodnější mít lednici vestavnou a v čem jsou lepší ty volně stojící?Při výběru ledniček na vína hraje roli několik faktorů. Za prvé jde o to, kolik vína chcete skladovat. To rozhoduje o velikosti, spotřebě, hmotnosti, rozměrech a nakonec i o umístění. Také se musíte rozhodnout, jestli chcete jednozónovou lednici nebo vícezónovou ...

Jak se vyrábí burčák

Až budete chtít nějakému cizinci, který vás navštíví v době od začátku srpna do konce listopadu, nabídnout něco skutečně originálního, dejte mu ochutnat burčák. Kromě Slovenska, Rakouska a Německa je tohle sezónní pití prakticky neznámé. Zkušeného Francouze možná moravským burčákem také nepřekvapíte. Takový Američan nebo Asiat vám ale možná ani nebude věřit, že je víno v tomto stavu skutečně možné...

Reduktivní výroba vína

Reduktivní víno je vyráběno s minimálním nebo žádným přístupem vzduchu. Jde hlavně o kontakt s kyslíkem, který mění chuťové vlastnosti vína. Během reduktivní výroby je víno chráněno od sklizně až po lahvování speciálními postupy. Proč reduktivně? Víno bez kyslíku neztrácí aroma hroznů, které podléhá oxidaci. Výsledkem je výrazné ovocné odrůdové aroma. Znalec rozezná reduktivní a oxidativní v...

Jak se vyrábí růžové víno

Pro bílé víno tedy lisujeme mošt a pro červené rmut. Při lisování se konečně oddělí rmut od pevných částí révy, především slupky (matoliny).Hrozny se musí lisovat nad míru opatrně, aby se nerozdrtily pecičky, ze kterých uniká silná hořkost. Čím šetrnější lisování, tím kvalitnější víno získáme. Tady už se projevuje mistrovství dobrého vinaře. Typy vinařských lisů:- vřetenový- hydraulický- pneumati...

Skladování vína

Dobrá česká a moravská vinařství dnes využívají v zásadě dvě metody skladování vína. Obě mají svá specifika. Jak se skladuje víno? V dřevěných sudechDřevěné sudy využíváme především pro červená vína. Dřevo dodává vínu další aromatické chuťově látky. V sudu je silnější mikrooxidace a víno se odpařuje, takže je třeba vše neustále doplňovat až po neprodyšnou korkovou zátku. Sud na vínoMe...

Jak se vyrábí víno

Základem je mít dobré hrozny. Pokud sbíráte révu ve správný čas bez tlaku na nadměrný výnos, můžete s dnešními technologiemi vyrobit kvalitní víno takřka kdekoliv. Rmut Sesbírané hrozny se musí v den sběru vylisovat. Předtím je třeba vyrobit z nich tzv. rmut, tedy zdravé bobule (dužiny hroznů) oddělené od nezdravých a od třapin. Zvlášť u červených vín by třapiny vytvářeli výrazně trpkou chuť...

Pěstování vinné révy

Pro výrobu jakéhokoliv vína je skutečně nejdůležitější proces pěstování vinné révy. Existují stovky odrůd, ale všechny produkty označené jako „víno“ je vyrábí z hroznů Révy vinné (lat. Vitis Vinifera). Pokud je nápoj vyroben z jiného ovoce, mluvíme vždy o „ovocném víně“ nebo úplně jiném pití. Proto je také chyba označovat hrozny vinné révy jako víno: vinné hrozny = plod Révy vinné, ovoce ví...

Jak vyrábět víno doma

I nejzkušenější vinaři začínají od vinných hroznů. Čerstvý révový hrozen, sbíraný například u nás od konce srpna do konce listopadu, je základní surovinou, jejíž kvalita v okamžiku sběru zásadně ovlivní výsledný produkt. Podcení-li vinař tuto základní surovinu třeba pokusy o nadměrný výnos, či snad dokonce svou neznalostí, kvalitního výsledku již žádnými dalšími postupy nedosáhne. Proces výroby v...