Drinky a koktejly s koňaku a brandy
Máte rádi koktejly z koňaku a brandy? Rádi by jste si nějaký namíchali, ale nevíte jaký? V této sekci najdete seznam nejčastějších koktejlů z koňaku a brandy z celého světa.
- Sidecar
- Between the Sheets
- Horse's Neck
- Brandy Alexander
- Stinger
- French Connection
- Champagne Cocktail
- Vieux Carré
- French 75
- Sazerac
10 nejoblíběnejších receptů na koktejly a drInky s koňaku nebo brandy
Výběr nejoblíbenějších koktejlů z koňaku a brandy. Seznam je průběžně doplňován.

Sidecar
Sidecar se řadí do rodiny sour koktejlů pobok populárního Daiquiri a Margarity. Jako báze mu slouží vinný destilát, nejlépe pravý koňak, dále pak citronová šťáva a pomerančový likér. Ten v koktejlu funguje jako sladidlo a je klíčovou proměnnou udávající výslednou chuť. Svůj název odvozuje od přívěsného vozíku k motocyklu a jeho vznik se datuje do Paříže na konec první světové války.
- Koňak (45 ml)
- Pomerančový likér - Cointreau nebo Triple Sec (30 ml)
- Citronová šťáva (15 ml)
- Cukr na krustu
- Měsíček citronu na krustu
Koktejlovou skleničku vložte do mrazničky na 15 minut. Nasypejte si cukr na talíř a potřete okraj skleničky měsíčkem citronu, poté okraj namočte do cukru. Do shakeru odměřte všechny tekuté ingredience, doplňte led a šejkujte 20-30 vteřin. Přeceďte přes jemné sítko do připravené skleničky s cukrovou krustou.

Between the Sheets
Silný a svěží, drzý a přitom tak šlechetný koktejl. Je to twist na klasický citrusový Sidecar s bílým rumem navíc. V dobách prohibice si jej představili a také intenzivně vychutnávali. Jeho název si můžeme vysvětlit použitím dvou destilátů v jednom koktejlu, ale může být i dvojsmyslný.
Do shakeru nasypte několik kostek ledu, nalijte rum, koňak, likér Cointreau a citronovou šťávu. Shaker uzavřete a pořádně protřepejte. Do předem vychlazené sklenice nalijte obsah shakeru přes barové sítko. Na závěr ozdobte plátkem citronové kůry.

Horse's Neck
Tak jednoduchý a plně osvěžující koktejl, jaký si jen dokážete představit. Horse's Neck je klasický nápoj s dlouhou historií, který si nemůžete nechat ujít. Svůj název získal díky charakteristické ozdobě - dlouhé spirále citronové kůry, která připomíná koňský krk.
- Brandy nebo koňak (45 ml)
- Zázvorové pivo nebo Ginger Ale (120 ml)
- Angostura bitters (2 střiky)
- Dlouhá spirála citronové kůry
Vysokou sklenici naplňte kostkami ledu. Přidejte brandy a doplňte zázvorovým pivem. Přidejte 2 střiky Angostura bitters a jemně promíchejte. Ozdobte dlouhou spirálou citronové kůry, kterou vložte do sklenice tak, aby trčela jako koňský krk.

Brandy Alexander
Krémový a lahodný koktejl, který kombinuje brandy s tmavým crème de cacao a smetanou. Patří mezi dezertní koktejly a byl velmi populární ve vysoké společnosti během 20. století. Je to varianta původního Alexandra, který se připravoval s ginem.
- Brandy nebo koňak (45 ml)
- Tmavý crème de cacao (30 ml)
- Smetana 33% (30 ml)
- Muškátový oříšek na ozdobu
Všechny ingredience nalijte do shakeru s kostkami ledu. Důkladně protřepejte, dokud není směs dobře vychlazená. Přes barové sítko sceďte do vychlazené koktejlové sklenice. Na povrch nastrouhejte muškátový oříšek jako ozdobu.

Stinger
Sofistikovaná, geniální kombinace koňaku a bílého mentolového likéru. Jedná se o klasický koktejl s dlouhou historií, který byl vynalezen již okolo roku 1890 v New Yorku. Nejvyšší popularity dosáhl během prohibice a poté během 60. až 70. let 20. století.
- Koňak (60 ml)
- Bílý mátový likér Crème de menthe (20 ml)
- Čerstvé lístky máty na ozdobu
Sklenici Old Fashioned naplňte ledem a nechte stranou chladit. Do míchací sklenice nasypte led, přidejte koňak a mátový likér. Přibližně minutu mícháme. Ze servírovací sklenice odstraňte led a nápoj do ní přes sítko scedíte. Na závěr ozdobte čerstvými lístky máty.

French Connection
Koktejl French Connection byl vynalezen v 70. letech 20. století a pojmenován podle stejnojmenného filmu z roku 1971 s Genem Hackmanem. Je to pití neuvěřitelně jednoduché, ale velmi elegantní a sofistikované.
- Koňak (40 ml)
- Amaretto (20 ml)
Do sklenice Old Fashioned přidejte kostky ledu. Nalijte koňak a amaretto. Jemně promíchejte barovou lžičkou. Podávejte bez ozdoby nebo pouze s plátkem pomerančové kůry.

Champagne Cocktail
Slavnostní koktejl pro zvláštní příležitosti. Přidáním kostky cukru do šampaňského vznikne nikdy nekončící fontána bublinek, která nepřestává bavit. Koňak dodává nápoju hloubku a komplexnost.
- Šampaňské nebo Prosecco (90 ml, chlazené)
- Koňak (10 ml)
- Angostura bitters (2 střiky)
- Kostka cukru
- Pomerančová kůra
Na dno sklenice na šampaňské vložte kostku cukru a nakápněte na ni Angostura bitters. Přidejte koňak a pomalu dolijte chlazeným šampaňským. Ozdobte spirálou pomerančové kůry.

Vieux Carré
Potentní a komplexní koktejl z New Orleans, který představuje směs žitné whisky, koňaku, sladkého vermutu a bylinných likérů. Patří-li Manhattan mezi vaše oblíbené koktejly, pak Vieux Carré bude pro vaše chuťové pohárky trefou do černého.
- Žitná whisky (22 ml)
- Koňak (22 ml)
- Sladký vermut (22 ml)
- Bénédictine (5 ml)
- Peychaud's bitters (2 střiky)
- Angostura bitters (2 střiky)
Do sklenice Old Fashioned naplněné ledem přidejte všechny ingredience. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo a vychladilo. Ozdobte spirálou citronové kůry.

French 75
Jemnější a především sofistikovanější koktejl pojmenovaný po slavném francouzském dělu Canon de 75 modèle 1897. Ve variantě s koňakem namísto ginu získává nápoj na eleganci a hloubce chuti.
- Koňak (30 ml)
- Citronová šťáva (15 ml)
- Cukrový sirup (10 ml)
- Šampaňské nebo Prosecco (topit)
- Spirála citronové kůry
Do shakeru s ledem přidejte koňak, citronovou šťávu a cukrový sirup. Protřepejte a sceďte do sklenice flétna. Dolijte chlazeným šampaňským a ozdobte spirálou citronové kůry.

Sazerac
Sazerac je považován za nejstarší koktejl vůbec. Svůj název pojmul od původní základní ingredience, jíž byl koňak Sazerac de Forge et Fils, který byl do New Orleans dovážen z Francie. I když se dnes častěji připravuje s žitnou whisky, původní verze s koňakem stále existuje.
- Koňak (60 ml)
- Kostka cukru
- Peychaud's bitters (2 střiky)
- Absinth (na oplach sklenice)
- Citronová kůra
Starý pohár opláchněte absintem a přebytečný absinth vylijte. V míchací sklenici rozmačkejte kostku cukru s Peychaud's bitters. Přidejte koňak a led, dobře promíchejte. Sceďte do připraveného poháru. Ozdobte spirálou citronové kůry, ale nevkládejte ji do nápoje.